
Dieta bogata w produkty antynowotworowe
Dieta bogata w produkty antynowotworowe może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka. Dziś już wiemy, że na rozwój raka znaczny wpływ ma dieta. Istnieje również szereg badań pokazujących, że większe spożycie niektórych pokarmów może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania. W wielu przypadkach zbilansowana dieta i zioła przy chorobach nowotworowych wspomagają organizm w walce z chorobą.
Produkty antynowotworowe, które powinny znaleźć się w codziennej diecie
W każdej diecie istotne jest to, jak jest skomponowana, ponieważ powinna zapewnić utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto skonsultować się z dietetykiem, który określi BMI, dobierze dietę idealną do potrzeb, a także udzieli praktycznych porad na temat prawidłowego żywienia, ukierunkowanego na produkty antynowotworowe. W diecie przeciwrakowej należy unikać wysoko przetworzonego jedzenia, ponieważ zawarte w nich sztuczne barwniki, substancje smakowe i zapachowe sprzyjają rozwojowi nowotworów. Zamiast tego zaleca się różnorodne i różnokolorowe produkty:
- Brokuły – zawierają sulforafan, związek roślinny występujący w warzywach kapustnych, który może mieć silne właściwości przeciwnowotworowe. Włączenie brokułów do codziennej diety może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
- Marchew – wyniki badań pokazują, że jedzenie marchwi może zmniejszyć ryzyko raka żołądka nawet o 26 proc;
- Fasola – jest bogata w błonnik, co według niektórych badań, może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego, spożywanie kilku porcji fasoli co tydzień może zwiększyć spożycie błonnika i pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka;
- Jagody – są bogate w antocyjany, barwniki roślinne, które mają właściwości przeciwutleniające i mogą wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem raka;
- Cynamon – jest dobrze znany ze swoich korzyści zdrowotnych, w tym zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi i łagodzenia stanów zapalnych, ponadto niektóre badania wykazały, że cynamon może pomóc w blokowaniu rozprzestrzeniania się komórek rakowych.
Zioła w walce z rakiem
Odpowiednie produkty spożywcze stanowią ważny element przeciwdziałania nowotworom, ale przyszłość stanowi immunoterapia, oparta na ziołach, stymulujących układ odpornościowy. Wiele z nich zawiera cenne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, uszkadzające ludzkie DNA. W Polce dostępnych jest wiele ziół, np. mniszek lekarski, ostropest plamisty, natka pietruszki i seler, szafran, imbir, oregano, kurkuma czy papryka chilli.
Podsumowanie
Wraz z pojawianiem się nowych badań staje się coraz bardziej pewne, że dieta ma znaczący wpływ na ryzyko zachorowania na raka i istnieją produkty antynowotworowe, pomagające ograniczyć rozprzestrzenianie i wzrost komórek rakowych. Można zatem założyć, że zbilansowana, różnorodna dieta, bogata w pełnowartościową żywność, połączona ze zdrowym trybem życia może wpłynąć na wiele aspektów zdrowia, w tym ochronę przed chorobami nowotworowymi.